Herbal Vape

Amivel magamba szívhatom az egészséget

 • [ti_wishlist_products_counter]
 • [ti_wishlist_products_counter]

Tömjén

BOSWELLIA SERRATA

Közismert név: Tömjén, Salai guggul (H), Olibanum fa
Szanszkrit név: Shallaki, Kapitthaparni, Konkanadhoopam
Latin név: Boswellia serrata – Resina (Burseraceae)

 

A tömjén (lat. olibanum) a fűszerszagúak (Terebinthales) rendjébe, a balzsamfafélék (Burseraceae) családjába tartozó, Északkelet Afrikában és Délnyugati Ázsiában honos egyes Boswellia-fák kérgéből kivont – főként templomokban – füstölőszerül használt mézgás gyanta?

A tömjén kétfajta energetizáló hatással rendelkezik, mivel egyben hevítő és hűtő ereje is van. Hevítő gyógynövény, mert serkentheti a vérkeringést, és ugyanakkor hűtő is, mert gyulladáscsökkentő hatást is eredményez. A tömjén már réges-rég óta kapcsolatba hozható a lelkiséggel és a vallásos szertartásokkal. Pszichiátriai és különféle mentális állapotok kezelésére is alkalmazzák.

A tömjén egy középméretű, lágyszárú növény, amely legfeljebb 10 méter magasra nő meg.
A legjobb minőségű tömjén India száraz területeiről származik, különösképpen Rajasthan és Gujarat államokból, amit az év legszárazabb időszakában gyűjtenek össze.
A gyantát a faágakból választják ki.
A tömjén magas gyanta tartalma miatt a növényből nyert tinktúrának 90%-os alkoholtartalommal kell rendelkeznie.
Ha tinktúraként alkalmazzák mindenképpen érdemes 10% igazi édesgyökeret, mint szaponint hozzáadni, mivel az édesgyökér szuszpenziós adalékként hat és megakadályozza a lecsapódást és csökkenti a tömjén fanyar ízét.

 

Összetevői

Triterpének – A és B tömjénsav
Cukorfélék – arabinóz, arábikum sav
Illóolajok – basszorin, pinén, dipentén

 

A tömjénolaj, amelyet olibanumnak, is neveznek, az aromaterápiában használt általános illóolajfajta, amely különféle egészségügyi előnyöket kínálhat, ideértve a krónikus stressz és szorongás enyhítésére, a fájdalom és gyulladás csökkentését és az immunitás fokozását. A Frankincense felhasználása potenciálisan alkalmazható a rák elleni küzdelemben is.

 

A tömjént, a Tömjénfa (Boswellia) kérgéből kivont gyantát, eddig az emberiség az aromás illata miatt ismerte meg. A távol keleten azonban már ősidők óta használják gyógyító szerként is, külsőleg és belsőleg is. Használják gyulladások, fekélyek, sebek kezelésére. jól működő bevált hatóanyag ízületi gyulladások, reuma, köszvény és bélgyulladások esetében is.

 

A frankincense szó a „franc encens” kifejezésből származik, ami a régi francia nyelven minőségi füstölőt jelent.

A Boswellia serrata egy Indiában őshonos fa, amely olyan speciális vegyületeket állít elő, ami erős gyulladásgátló és potenciálisan rák ellenes hatású, a benne lévő terpének és a boswellic savak.

A tömjénolajat az olaj belélegzésével vagy a bőrön át történő abszorpciójával használják, általában hordozóolajjal, például kókuszdió- vagy jojobaolajjal keverve. Az olaj befolyásolja az agy limbikus rendszert, ami kedvezően hatással van az idegrendszer működésére.

 

A tömjénolaj előnyei

Az ájurvédikus gyógyászatban évszázadok óta használatos a tömjénolaj. Az ízületi gyulladások enyhítésétől kezdve az asztmán át a száj egészségig. Segíthet a rák elleni küzdelemben.

Segíti a stressz és a negatív érzelmek csökkentését
Belégzés közben kimutatták, hogy a tömjénolaj hatása csökkenti a pulzusszámot és a magas vérnyomást.

Szorongásgátló és depressziót csökkentő, mely segíthet az ADHD-ban szenvedőknek is, de a vényköteles gyógyszerektől eltérően, nem rendelkezik negatív mellékhatásokkal, vagy nemkívánatos álmosságot sem okoz.
A Boswellia gyanta füstölőként történő égetése antidepresszív hatással van.

Segíti az immunrendszer működését, ezáltal javítja az egészség gyors regenerálódását. Elősegíthetik a veszélyes baktériumok, vírusok megsemmisítését. Az egyiptomi Mansoura Egyetem kutatói laboratóriumi tanulmányt készítettek és megállapították, hogy a tömjénolaj erős immunstimuláns aktivitást mutat.

Megakadályozzza a baktériumok elszaporodását a bőrön, a szájban.
Az olaj fertőtlenítő tulajdonsága elősegíti az ínygyulladás, rossz lehellet, fogfájás, szájfekély és más fertőzések előfordulását.

 

Svájcban a tömjén kivonatos kapszulákat mára már gyógyszernek minősítették, mert jótékony hatással vannak a sebekre, izomhártyákra, segítenek megtisztítani a tüdőt a váladékoktól, gyógyítják a légúti betegségeket, a hörghurutot.
A tömjén kivonat csíraölő, fertőtlenítő, sebgyógyító, feszültség- és görcsoldó hatású, csillapítja az ízületi fájdalmakat. Segíti az emésztést, gátolja a nemi szervek fertőződését, a hólyagbántalmakat, azonkívül erősen növeli a férfi nemi szervek vérellátását is. Emiatt keleten régóta az elsődleges impotencia elleni szer.

A hatóanyagot (acetyl-BA) Alkalmazzák még mellgyulladásnál, méh kezelésre, szülés utáni fájdalmak enyhítésére is. Lehet még összezavarodottság, nyugtalanság, tudatzavar és túlérzékenység esetén is alkalmazni.

A tömjén kivonat mellékhatások nélkül alkalmazható, akár nagy dózisban is. Maga a tömjén őrlemény azonban nem, mert vannak benne olyan fitokémiai anyagok is, amik nagy mennyiségű bevétele már jelentős gondokat okozhat az emberi szervezetbe.

 

Segíthet a rák elleni küzdelemben, enyhíti a kemoterápia mellékhatásait

Számos kutatócsoport megállapította a tömjénolaj gyulladásgátló és daganatellenes hatását. Bebizonyították, hogy a tömjén illóolaj elősegíti a specifikus rákos sejtek elleni küzdelmet.

Kínai kutatók laboratóriumi vizsgálat során öt daganatsejt állományon vizsgálták a tömjénolaj rákellenes hatását. Az eredmények azt mutatták, hogy az emberi emlő- és bőrrákos sejtek fokozottan jól reagáltak a mirha és a tömjén illóolajok kombinációjára.

Egy 2012-es tanulmány azt is megállapította, hogy az AKBA nevű kémiai vegyület, amelyet a tömjénolajban találtak, sikeresen megöli a rákos sejteket, amelyek a kemoterápiával szemben rezisztensek lettek, ami potenciális természetes rákkezelést eredményezhet.

 

Hivatalos orvosi kutatások kimutatták (tanulmányok elolvashatók lent, vagy itt) azt is, hogy a tömjén kivonat használata sokat segíthet a petefészek rák, gégerák, a hólyagrák és a tüdőrák legyőzésében. Kutatások sora számol be meglepő eredményekről béldaganatokkal és méhnyakrákkal kapcsolatban is. Az Angol Leicesteri Egyetem vizsgálata alapján a tömjén speciális kivonata képes bármilyen nehezen kezelhető tumorsejt elpusztítására. A nagy koncentrációjú tömjénkivonat eredményességét több rákfajta kezelésére is vizsgálják és úgy tapasztalják, hogy nagyon hatásos. Ezen eredmények hivatalos dokumentálása még folyamatban van.

Már orvosilag elfogadott tény, hogy a hormonális indíttatású daganatfajtákra (méhnyakrák, melldaganat, petefészek rák, prosztata és here daganat, stb…) kifejezetten jó hatással van. Hivatalos orvosi tapasztalatok bizonyítják a hólyagrák elleni eredményességét is.

De mi is a működése ennek az őseinktől származó gyógyszernek, mire használható a daganatos betegségek terén? A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a tömjén kivonat (Nem a tömjén őrlemény!) hatóanyaga nagyon hatásos lehet szinte az összes daganatfajtára, ugyanis az emberi szervezetbe felkutatja a daganati sejteket és átírja azok DNS-ét a normál sejtek mintájára. A daganati sejtek az átírás után gyógyult egészséges sejtként fognak tovább működni, deviáns jellegük megszűnik.
A tömjén terápia a gyógyítás legújabb útját képviseli : a DNS orvoslást. Ennek a távolkeleti növénynek a kivonata fenekestül kezdi felforgatni a kísérleti orvostudomány eddigi megszokott alapelveit. A tömjén hatóanyagának van még egy fontos érdekessége : felismeri az egészséges sejtet, különbséget tud tenni normális működésű sejt és rákos, gyulladt sejt között.
Ennek a működésnek a mikéntjét ma még a kutatók sem igazán értik, de a lényeg az, hogy működik!

 

Milyen daganatos betegségeknél javasolt a tömjén?

 • Heredaganat áttéttel, vagy anélkül
 • Prosztata daganat
 • Hólyagdaganat Hüvely, méh, petefészek daganat
 • Lágyrész daganatok
 • Kiterjedt, sok apró áttétnél
 • Jóindulatú daganatok esetében, nagy kiterjedésnél
 • Tüdődaganatok
 • Melldaganatok
 • Egyéb mirigydaganatok
 • Agydaganatoknál
 • Limfómáknál
 • Izomdaganatok
 • Béldaganatoknál (vastagbél, vékonybél, végbél…stb)
 • Gyomordaganatok
 • Egyéb vérképzőszervi daganatok
 • Csontdaganatok
 • Érdaganatoknál

Áttéteknél feltétlenül javasolt !

 

Egészségvédő hatásai

Fájdalomcsillapító szer, koleszterinszint csökkentő, reuma elleni szer, gyulladáscsökkentő, havi vérzést elősegítő szer, görcsoldó szer.

 

Fájdalomcsillapítás

A tömjén kiváló hatással van mindennemű fájdalomra, különösképpen pedig az ízületi gyulladásos vagy sérülések utáni kezeléseknél, amelyek során gyulladás és eltömődés lép fel. Hatásos lehet a megfázás és izzadás okozta ízületi fájdalmakra és duzzanatokra. Ezen felül a tömjén még a szétáradó levegő (vyana vayu) keringetésében is részt vesz, amely kitisztítja a szervezetből a mérgező amát, és ezzel tulajdonképpen szabaddá teszi az eldugult csatornákat (srotarodha). Arra is használják, hogy előmozdítsa a sebek, horzsolások gyors hegesedését és a törött csontok mielőbbi összeforrását – mindezt a vérkeringést serkentő és sarjadzást (granuláció) elősegítő hatásai idézik elő.

 

Gyulladáscsökkentő

A tömjén felettébb hasznos gyógynövény a gyulladásos betegségek kezelése során, specifikusan a csuklók, ízületek, a tüdő, a gyomor- és bélrendszer, valamint a bőr esetében. Speciális ellenszer még a csont-ízületigyulladás és az ízületi csúz, az asztma, a hörghurut, a vastagbélgyulladás és a pikkelysömör (Crohn-betegség) kezelésére, hiszen ezeknél a kapha dósa rendellenes működése krónikus, amely eldugulást és pangást okoz bármelyik csatornában vagy szövetben. Az előbbiekben leírt kedvező hatást a tömjénsav váltja ki, mert lecsökkenti a leukotriének (a tüdőben levő gyulladásos immunsejtek által az asztmás roham alatt felszabadított gyulladáskeltő anyagok) által okozott fájdalom és a gyulladás hatását úgy, hogy megakadályozza az 5-lipoxigenáz enzim termelődését.

 

Nőgyógyászat

Kitűnik hatása a rostdaganatok (fibrómák), ciszták, rögösödés és alvadás okozta menstruációs fájdalmak, valamint az alhasban (apanakshetra) és méhben eltömődés miatt fellépő fájdalmak kezelésében.

 

Szaporítószervek

A tömjén egy specifikus gyógynövény az impotencia és a nemi gyengeség kezelésére.

 

Koleszterin

A gyógynövény hatására lecsökken a vér LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterinszintje; ezenfelül kitisztítja az amát a vérből.

 

Mentális hatás

A tömjén használatával az elme kitárul, kinyílik; valamint azt tartják róla, hogy különleges hatással van az ajna chakrára, az emberi test lelki központjára, amely az agyalapi miriggyel (hipofízissel) és a hipotalamusszal áll kapcsolatban. A tömjénből készült illóolaj kifejezetten megfelelő, hogy elérjük ezt a hatást.

 

Elpusztíthatja a káros baktériumokat

A tömjénolaj fertőtlenítő szer, amelynek antimikrobiális hatása van. Képes természetes módon eltávolítani az nuenza-baktériumokat, és vegyi háztartási tisztítószerek helyett is felhasználható.

A Letters in Applied Microbiology-ban közzétett laboratóriumi tanulmány megállapította, hogy a tömjénolaj és a mirhaolaj kombinációja különösen hatékony kórokozókkal szemben. A két olaj kombinációja, szinergetikus és additív tulajdonságokkal rendelkezik, amikor olyan mikroorganizmusoknak van kitéve, mint például a Cryptococcus neoformans és a Pseudomonas aeruginosa.

 

Gyógyítja a bőrt és megakadályozza az öregedés jeleit

A tömjénolaj előnyei között szerepel a bőr erősítésének és a bőr tónusának, rugalmasságának, a baktériumokkal vagy foltokkal szembeni védekező mechanizmusok javításának képessége. Segíthet a bőr tonizálásában és felemelésében, csökkentheti a hegek és pattanások megjelenését, valamint a sebek gyógyítását. Hasznos lehet a striák, a műtéti hegek vagy a terhességgel kapcsolatos jelek elhalványulására, valamint a száraz vagy repedezett bőr gyógyítására.

A Journal of Traditional and Complementary Medicine által közzétett áttekintés szerint a tömjén illóolaj csökkenti a bőrpírt és a bőrirritációt, miközben egyenletesebb bőrtónust eredményez. A tanulmányok arra utalnak, hogy a tömjénolaj pentaciklusos triterpén (szteroidszerű) szerkezete járul hozzá az irritált bőr megnyugtató hatásához.

 

Javítja a memóriát

A kutatások szerint a tömjén illóolaj felhasználható a memória és a tanulási funkciók javítására. Néhány állatkísérlet azt is kimutatta, hogy a tömjén illóolaj használata terhesség alatt növelheti az anyák utódainak emlékét. Az egyik ilyen vizsgálatban, amikor a vemhes patkányok orálisan kaptak tömjénolajat a terhesség ideje alatt, jelentősen megnőtt az utódok tanulási, rövid távú és hosszú távú emlékezete.

 

Segítheti a hormonok egyensúlyát és javíthatja a termékenységet

A tömjénolaj előnyei között szerepelhet a menstruációval és a menopauzával kapcsolatos tünetek csökkentése a hormonszint kiegyenlítésével, bár az erre a témára irányuló kutatás korlátozott.
A fájdalom, görcsök, székrekedés, fejfájás, szorongás, émelygés, fáradtság és hangulati ingadozások enyhítésére használják. A tömjén illóolaj szintén segíthet az ösztrogéntermelés szabályozásában, és csökkentheti a daganatok vagy ciszták kialakulásának kockázatát a premenopauzális nőkben.

Állatkísérletek kimutatták, hogy a tömjénolaj alkalmazható termékenységet elősegítő szerként, ennek oka lehet az olaj kémiai szerkezete, amely hasonlóan működnek, mint a szteroidok. Amikor a tömjént patkányokon belül használták, növelte a termékenységet, a beültetések és az életképes magzatok számát, ami arra utal, hogy az olaj növelheti a sperma motilitását és sűrűségét.

 

Megkönnyíti az emésztést

A tömjénolaj hatása segít az emésztőrendszernek a méregtelenítésben és a bélmozgások előállításában. Segíthet a gyomor fájdalmának és görcsének csökkentésében, enyhíti az émelygést és a PMS-hez kapcsolódó gyomorfájásokat is. Ennek segítségével felgyorsítja az emésztő enzimek szekrécióját, növeli a vizelettermelést, ellazítja az emésztőrendszer izmait, és javítja a vérkeringést is, amely a megfelelő emésztőrendszerhez szükséges.

Kimutatták, hogy jótékony hatással van a szivárgásos bél szindróma, krónikus vastagbélgyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-kór és az IBS tüneteinek csökkentésére.
Alvási segédeszközként működik A tömjénolaj felhasználása csökkenti a szorongás vagy a krónikus stressz szintjét, amelyek megzavarhatják az alvást. Nyugtató, földelő illattal rendelkezik, amely természetesen segíthet az elalvásban.
Ez a természetes alvási segédeszköz elősegíti a légutak megnyitását, lehetővé teszi a test számára az ideális alvási hőmérséklet elérését.
Segít csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat A tömjénolaj hatása gátolhatja olyan kulcsfontosságú gyulladásos molekulák képződését, amelyek társulnak olyan állapotokhoz, mint artritisz, asztma, fájdalmas bél rendellenességek, mint például az IBS és még sok más állapot.

Hasznos lehet a porcszövet lebomlásának megakadályozásában, és kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a veszélyes és fájdalmas gyulladás szintet, ezáltal természetes kezelési lehetőségként szolgál az izmokat, ízületeket érintő fájdalommal járó állapotok esetén.

 

Csökkenti az asztma tüneteit

A hagyományos orvoslás évszázadok óta használja a tömjén illóolajat a hörghurut és asztma kezelésére. A kutatások azt sugallják, hogy vegyületei megakadályozhatják a leukotriének képződését, amelyek miatt a hörgő izmai összehúzódhatnak az asztma során.
Az asztmás emberekkel végzett vizsgálatban a résztvevők 70% -a számolt be a tünetek csökkenéséről, miután hat héten keresztül háromszor 300 mg tömjénolajat kaptak. Hasonlóképpen, a napi tömjén-dózis 1,4 mg / testtömeg (3 mg / kg) javította a tüdőkapacitást és hozzájárult az asztma rohamok csökkentéséhez a krónikus asztmában szenvedőknél.
Végül, amikor a kutatók 200 mg táplálékkiegészítőt adtak az embereknek a tömjénolajból és a dél-ázsiai gyümölcsbálaból ( Aegle marmelos ), azt találták, hogy a kiegészítő hatékonyabb volt, mint a placebo az asztma tüneteinek csökkentésében.

 

Fenntartja a száj egészségét

A tömjén illóolaj segíthet megakadályozni a kellemetlen szájszagot és a fogfájást. Úgy tűnik, hogy a boswellic savak erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek elősegíthetik és kezelhetik a szájüregi fertőzéseket.
Egy kísérlet során a tömjén kivonat hatékony volt az Aggregatibacter actinomycetemcomitans ellen, egy olyan baktérium ellen, amely agresszív ínybetegséget okoz. Egy másik vizsgálatban az ínygyulladással küzdő középiskolás diákok két héten keresztül rágtak egy gumit, amely 100 mg frankincense kivonatot, 200 mg tömjént tartalmazott. Mindkét íny hatásosabb volt, mint a placebo,
csökkentve az ínygyulladást. Ezen eredmények megerősítéséhez azonban több emberi tanulmányra van szükség.

 

Lehetséges mellékhatások

A tömjén illóolaj hatásait a legtöbb ember számára biztonságosnak tekintik. Évezredek óta használják gyógyszerként, súlyos mellékhatások nélkül.
A tömjén illóolaj kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, különösen a gyulladáscsökkentőkkel, a vérhígítókkal és a koleszterinszint-csökkentő tablettákkal.
Ha ezen gyógyszerek valamelyikét szedjük, használata előtt mindenképpen beszéljünk orvosunkkal mielőtt alkalmaznánk a tömjénolajat.

 

Figyelmeztetés!

Alkalmazása terhesség idején fokozott elővigyázatosságot igényel a tömjén erőteljes ’mozgékony’ tulajdonsága miatt. A pitta prakriti (a prakriti a születéskori alkatot jelöli, vagyis ebben az esetben a pitta dósa dominanciájáról van szó) esetében kis mennyiségben alkalmazzuk, valamint hasonlóképpen gyenge emésztés esetén is, mivel gyomorbántalom léphet fel a szervezetben.

Az étrendkiegészítők gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, akik az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az étrendkiegészítő készítményekkel kapcsolatban! A lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.