Herbal Vape

Amivel magamba szívhatom az egészséget

  • [ti_wishlist_products_counter]
  • [ti_wishlist_products_counter]

Copaiba

 

A copaiba esszenciális olaj a copaiba fa gyantájából származik. A copaiba fa több, mint 100 láb (30m) magasra megnő a trópusi délamerikában.

A Copaiba olajat széles körben használják kozmetikai termékekben, szappanokban, krémekben, testápolókban és parfümökben. A 16. század óta használják a tradicionális gyógyításban az északi és északkeleti Brazíliában.

A Copaiba segíthet megnyugtatni az ideges érzéseket. Bőrön alkalmazva tiszta, sima bőrszerkezetet biztosít. Belsőleg alkalmazva támogatja a szív és érrendszer, immunrendszer, emésztő rendszer, idegrendszer és légzőrendszer egészségét.

A kariofillén  idegvédő és szív érrendszeri, valamint immunrendszeri előnyei is vannak. Emellett erőteljes antioxidáns, ami támogatja az immunrendszert.

Kariofillén (β-Caryophyllene)
Kémiai képlet: C15H24
Forráspont: 160°C (320°F)

 

BBCP – β-kariofillén

A kariofillén az elsődleges terpén, amely hozzájárul a fekete bors fűszerességéhez, emellett a szegfűszeg, a komló, a rozmaring, a bazsalikom és a kannabisz egyik fő terpénje.

Két fő formája létezik, a béta kariofillén, azaz β-kariofillén vagy rövidítve BCP, és a transz-kariofillén vagy TC. Miközben ez a cikk elsősorban a BCP-t elemzi, néhány tanulmány a TC-ről szól, ezért a szócikk a kariofillént fogja általánoságban használni.

Kariofillén egy szeszkviterpén készült, amit három izoprén egység alkot, ezért nagyobb olyan monoterpéneknél mint a pinén, a limonén és a mircén, amik csak két izoprén egységből épülnek fel. A kariofillént az teszi kémiailag egyedülállóvá, hogy egy ciklobután gyűrűt foglal magába, ami ritkaság a természetben, és ez vonzó jelölté teszi a biotechnológiai kutatások számára.

Mivel a BCP-ről is kimutatták, hogy rákellenes hatású lehet, életképes jelölt egy új kemoterápiás gyógyszer fejlesztésére.
Kariofillén nem csak attól egyedi, hogy ciklobutánt tartalmaz, hanem attól is, hogy egyszerre terpén és “étrendi kannabinoid“, egy olyan élelmiszer-anyag, ami kannabinoidként működik és kötődik a CB2 receptorhoz. A kannabinoidok terpénfenolos vegyületek, a terpének aloszályai. Mivel a kannabinoidok és a terpének rokon vegyületek, nem meglepő, hogy a terpének aktiválják a test endokannabinoid receptorait.

Ugyanez a 2008-as tanulmány, amely először azonosította a kariofillént mint kannabinoidot, azt is megállapította, hogy számos gyógyászati ​​hatása van, beleértve az anti-oxidáns, a gyulladáscsökkentő, a rákellenes és a helyi érzéstelenítő hatást. Egyes források úgy gondolják, hogy a BCP annyira hatásos erős, hogy veszélyeztetheti a piacon lévő gyógyszereket és a fejlesztés alatt álló szintetikus kannabinoidokat, ez lehet az oka annak, hogy annyira kiterjedten kutatják a BCP-t.

 

A Copaiba gyógyászati alkalmazásai

  • Fájdalomcsillapító – Enyhíti a fájdalmat – a THC-val és a CBD-vel szinergiában.
  • Antibakteriális – Elpusztítja a baktériumokat.
  • Antidepresszáns – Enyhíti a depresszió tüneteit – a THC-val szinergiában.
  • Gyulladáscsökkentő – Csökkenti a gyulladást a testben.
  • Antiproliferatív – Gátolja a rákos sejtek növekedését.
  • Antioxidáns – Megakadályozza az oxidáció (szabad gyökök) okozta károkat.
  • Anxiolitikus – Enyhíti a szorongást.
  • Neuroprotektív – Védelmet nyújt az idegrendszer és az agy károsodásai ellen.

A tudósok sok erőfeszítést fordítottak, hogy megpróbáljanak létrehozni olyan orvosi tulajdonsággal rendelkező kannabinoidokat amik nem okoznak betépést (pszichotróp hatást). Egy új kutatás arra utal, hogy már létezik egy megoldás és talán a helyi élelmiszerboltban is meg tudod venni.

A kannabinoid amely eltörölheti évtizedek munkáját, a béta-kariofillén (BCP). A BCP megtalálható különböző növények, köztük a rozmaring, a komló, a szegfűszeg és természetesen a kannabisz illóolajaiban. Nagy mennyiségben található meg a fekete borsban is.

Míg a BCP-t először 1964-ben szintetizálták, csak 2008-ban egy német és svájci tudósokból álló csoport, amit Andreas Zimmer, PhD és Ildikó Rácz, PhD vezetett a Bonn-i Egyetemen, felfedezte, hogy a BCP egy kannabinoid.

Egy olyan kannabinoid, ami kifejezetten a test CB2 kannabinoid pályáin hat. Azokat a pályákat amelyek a kannabisz pszichotróp hatásáért felelősek, a CB1 receptorokat, nem befolyásolja a BCP. A Nemzeti Tudományos Akadémia Eljárások (Proceedings of the National Academy of Sciences – PNAS) lapjában így foglalták össze:

“Jelentjük, hogy a széles körben elterjedt növényi illó β-kariofillén (BCP) szelektíven kötődik a CB2 receptorhoz ,és hogy egy funkcionális CB2 agonista. Meglepő, hogy a BCP gyakori alkotórésze számos fűszer és élelmiszer növény illóolajának és egyik fő összetevője a kannabisznak.”

 

Kutatások a béta-kariofilénről

Dr. Rácz és Dr. Zimmer legújabb tanulmánya, ami 2013-ban jelent meg az Európai Neuropszichofarmakológia (European Neuropsychopharmacology) lapban, azt mutatja, hogy a BCP gyulladáscsökkentő hatást mutat.

A „β-kariofilén a gyulladás csökkentésével véd az alkoholos szteatohepatitiszt ellen” állítja egy 2018-ban készült tanulmány, amelyet a British Journal of Pharmacology folyóiratban publikáltak: „Tekintettel arra, hogy a BCP biztonságos emberekben, ennek az élelmiszer-adaléknak nagy a transzlációs potenciálja a májkárosodás kezelésében vagy megelőzésében, amihez oxidatív stressz, gyulladás és steatozis társul.”

A Lipids in Health and Disease folyóiratban megjelent 2018-as tanulmány amelynek cime: “A béta-kariofilén akut adagolása megakadályozza az endokannabinoid rendszer aktiválódását átmeneti közös nyaki artéria elzáródás és reperfúzió során” megállapítja, hogy:

“A BCP-vel történő előkezelés, amely valószínűleg agonistaként hat a CB2 és a PPAR-alfa receptorokra, kedvezően modulálja az endokannabinoid rendszer aktivációját és a lipoperoxidációt, ami az oxidatív stresszt jelzi. Eredményeink ezen túlmenően alátámasztják azt a bizonyítékot, hogy a BCP étrend-kiegészítőként használható a hypoperfúzió/reperfúzió által indukált oxidatív stressz fiziológiás válaszának szabályozására.”

A Physiology and Behavior folyóiratban 2014-ben közzétett tanulmány a CB2-receptorok szerepét vizsgálja a szorongásos és depressziós rendellenességekben, kiemelve a BCP potenciálját szorongás és depresszió kezelésében.

A Pharmacology, Biochemistry, and Behavior folyóiratban közzétett, „A kannabinoidreceptor-2 agonista β-kariofilén, csökkentette az önkéntes alkoholfogyasztást” című 2014-es tanulmány kimutatta, hogy sok kannabinoid kötődik a test endokannabinoid rendszerében lévő CB2 receptorokhoz, és segíthet az alkoholizmus kezelésében. A kutatók a BCP-t az állati modellekbe injektálták és felfedezték, hogy a CB2 receptorok aktiválása „csökkentette az alkoholfogyasztást és a preferenciát”.

Forrás:  leafscience.com, cannabisaficionado.com